Dok se u svetu vodi polemika o ozonu kao mogućem leku protiv korone, mi smo zavirili u Galeriju O3on, u potrazi za kašičicom kultur-terapije.

Imali smo čime da naparimo oči, ali i dušu. Sedamnaest mladih, domaćih umetnika, izlaže svoje radove i stavove u odeljku Umetnost na daljinu. Različitih pristupa i estetike, gotovo niko ne poseduje TV i svi se mahom slažu u jednom: čovek mora biti obazriviji sa prirodom i njenom silom.

U intervjuu za Galeriju O3on, ovi umetnici iznose svoje stavove po pitanju izolacije, šta ona pozitivno može da donese, ko su za njih superheroji, šta nam preporučuju za praćenje i čitanje.

Zapazili smo i svojevrsnu rodnu ravnopravnost među Umetnicima na daljinu, jer je do sada svoje radove izložilo 8 žena i 9 muškaraca. Možda je to samo slučajnost, a možda smo otkrili još jednu vrednost umetnika.

S tim u vezi, biramo jednog muškog i jednog ženskog predstavnika da vam zagolicamo maštu, a ostalo istražite sami.

Umetnik čije je drugo ime Reciklaža, koji muziku sluša s punom koncentracijom i plaši se banalnosti u koju je lako skliznuti, Predrag Caranović, kaže:

„Kandidat za mog heroja može da bude svako ko pobeđuje svakodnevicu i rutinu. To su mnogi čija imena čak i ne znam, ali pamtim njihova dela.“

PhotoCredit: Galerija O3on

Umetnost kojom se bavi zauzima sastavni deo njegovog života, isto kao porodica, kuvanje i prijatelji.

Umetnik treba da ima stav, kaže Predrag Caranović, i dodaje o svom radu: „U mojim radovima svaki deo ima svoju priču, svoju predistoriju. Kada objekat dovedem do kraja, aktivira se ona druga ličnost u meni koja teži objektivnom sagledavanju urađenog. Tu sam već mnogo selektivniji i kritički usmeren prema radu. Nepravedno, najčešće pobeđuje ova druga ličnost u meni. Često mislim da sam mnogo veći trud uložio u radove koje sam bacio. Tu je uvek presudno pitanje smisla. Ustvari, ja se strašno plašim banalnosti u koju je jako lako skliznuti pogotovu u umetnosti kakvom se ja bavim.“

Umetnica koja uživa u francuskim vinima dok sluša džez sa ploča, o ovoj situaciji kaže: „Nadam se da će čovek shavtiti da mora biti obazriviji sa prirodom i njenom silom. Nadam se da će suočavanje sa strahom i otuđenošću dovesti ćoveka do pozitivnih strana introspekcije.”

PhotoCredit: Galerija O3on

Umetnik mora da poseduje slobodu i da razume svet.

A o tome šta je za umetnicu izolacija, kaže: Meni izolazija ne pada teško, jako sam prilagodljiva na svaku situaciju i nedostatak. Ne smatram ograničenje kretanja za gubitak. Postoji u Dalmaciji izraz „fjaka“, stanje tela i uma u kome nemaš težnju ni za čim, tu si gde si i ništa ne bi menjao. Kad se čovek ubaci u taj mod onda mu izolacija nije problem. Umetnik je svakako po svojoj prirodi samoizolovan, da bi mogao bistrije da opservira.

Prethodni članakPark koji omogućava bezbednu šetnju za vreme pandemije
Sledeći članakCrtanje iza zatvorenih očiju – FraktalART

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here