Mladi strip-autori dobili šansu

PhotoCredit: http://www.politika.co.rs/

Raspisan je konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska.

Tim povodom je održana konferencija za medije u Francuskom institutu u Srbiji. O programu su govorili ataše za kulturu Francuskog instituta Katrin Fodri, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, strip autor Saša Rakezić, i direktorka agencije Komunikart, Monika Husar Tokin.

Konkurs je namenjen mladim autorkama i autorima iz Srbije i Francuske i razvoju novih talenata, i njegovi ciljevi su da predstavlja podršku stvaralaštvu na polju stripa i grafičkog izraza u širem smislu i da promoviše originalne stilove, nove trendove u crtanju i naraciji.

Iz tog razloga konkurs će biti otvoren za umetnice i umetnike koji se izražavaju različitim medijima, bilo da je reč o crtežu, digitalnom izrazu ili multimediji.

Nemanja Rotar je ocenio da je ovo potvrda decenijskog rada naših umetnika, pre svega Saše Rakezića (Aleksandra Zografa), na utemeljenju jake strip scene u Pančevu, po čemu je ovaj grad postao prepoznatljivi u svetu.

-Za strip autorke i autore iz Srbije od najveće je važnosti da dobiju šansu da svoj rad usavrše, i da vlastito iskustvo uporede sa stvaraocima iz drugih sredina. Tim pre u Francuskoj, zemlji gde se stripu posvećuje posebna pažnja, i u Angulemu, gradu u kojem se nalazi Međunarodni centar za strip i ilustraciju, naglasio je Saša Rakezić.

Inicijator projekta je Francuski institut u Beogradu, a agencija Komunikart iz Pančeva je, kao partner na projektu, zadužena za organizaciju odlaska autora iz Srbije u Angulem, i dolaska autora iz Francuske u Pančevo.

U okviru programa Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske, biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip-autora iz Srbije u francuskom gradu Angulemu tokom juna i jula 2020. godine, kao i francuske strip-autore koji će boraviti u Pančevu u oktobru 2020. godine.

Konkurs je otvoren do 23. februara 2020. u ponoć, a imena odabranih biće objavljena 6. aprila 2020. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

 

Prethodni članak„Imagine“ u Galeriji Doma omladine Beograd
Sledeći članakOtvoren konkurs „Nova mesta – Mikrogranting“

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here