Bunker fest

PhotoCredit: bunkerfest

Bunker fest, koji predstavlja manjinsku umetnost, kako u svom karakteru, tako i po sadržaju, ove godine se održava se u subotu i nedelju 14. i 15. novembra u KS Eđšeg od 16.00 časova i biće posvećen grafičkoj noveli, kao specifičnom žanru novog stripa. Osim o grafičkoj noveli, predstavićemo izdanja: „Kraljevačka punk hronika“, „Strip u etru“, „Međugroblje“, izdavače i nekadašnju radio emisiju Striptomicin koja je bila posvećena stripu.

Festival su podržali Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Program Bunker festa

Subota 14. 11. 2020. godine

16 h berza stripova, fanzina, grafičkih novela

16.30 h Striptomicin ponovo među Srbima DEE JAY MINYA RAMONE pušta i vezuje!

17 h. Promocija knjige “ Kraljevačka punk hronika“, Vojkana Trifunovića

18 h  Izložba „Momci“ – svečano otvaranje

Nedelja 15. 11. 2020. godine

16 h  berza; grafičke novele, stripovi, fanzini, muzička izdanja

16.30 h predstavljanje grafičkih novela naših izdavača:

17 h izložba i potpisivanje Milan Dog, razgovor „Strip u etru“

18 h izložba i razgovor sa Zvonimirom Vidićem o izdanju „Međugroblje“ u kome učestvuju Zoran Penevski, scenarista; Zvonimir Vidić, crtač i Žika Tamburić, izdavač.

Grafička novela je sintetička literarna forma koja sjedinjuje tekst i slike, odnosno kako sam naziv kaže – crtani roman. Tehnički je grafički roman najsličniji stripu, ali se pojam češće odnosi na kompletnu priču, objavljenu u jednoj knjizi, umesto na priču koja se objavljuje periodično ili objedinjuje u jednim koricama više priča. U osnovi grafički roman predstavlja kombinaciju teksta i slike, pri čemu tekst daje kontekst slikama, a crteži daju kontekst tekstu. Forma grafičkog romana nastala je istovremeno kada i strip, odnosno krajem 19. početkom 20. veka.

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here