Foster + Partners prave zaštitnu opremu za lice

PhotoCredit: dezeen.com; foster-partners

Arhitektonski studio Foster + Partners osmislili su zaštitnu opremu za lice, kako bi pomogli zdravstvenim radnicima da se zaštite od koronavirusa. Zaštitna oprema se može rastaviti i sanirati tako da se može ponovo koristiti. Proizvod je nastao iz saradnje sa drugim biroima koji uključuju BIG, KPF i Handel Arhitekte, a koji već izrađuju zaštitne maske.

„Zaštita zdravstvenih radnika je na prvom mestu i ključna je stvar tako da smo smatrali da je ovo očigledan način na koji možemo doprineti borbi protiv ovog virusa“, rekao je Grant Brooker, šef studija u Foster + Partners, za Dezeen.

PhotoCredit: dezeen.com; foster-partners

Maska je posebno dizajnirana tako da se može brzo proizvesti i rastaviti, sanirati i ponovo upotrebiti nakon nošenja.

„Želeli smo da se pozabavimo  jednostavnim čišćenjem i ponovnom upotrebom, jer znamo da je  materijala za izradu zaštitnih sredstava, malo na tržištu i veoma su traženi, pa je ponovna upotreba od suštinskog značaja“, objasnio je Brooker.

PhotoCredit: dezeen.com; foster-partners

Maske su proizvedene od plastike pomoću mašine za lasersko sečenje, jer Foster + Partners, veruju da je to brže od upotrebe 3D štampača.

„To je pristup proizvodnji kojim ohrabrujemo i druge da se ugledaju – započeli smo sa štampanjem u 3D-u, a zatim smo shvatili da možemo nešto brže uraditi fokusirajući se na tehnologije mašina za sečenje“, rekao je Brooker.

Svaki štitnik za lice napravljen je od tri komponente – vizira, trake za glavu i kaiševa – koje se mogu laserski seći. Štitnik je napravljen od komada providne plastike debljine 0,5 milimetara, trake za glavu od  istog materijala debljine oko 75 mm, a kaiš od silikona.

PhotoCredit: dezeen.com; foster-partners

Komponente za štitnik za lice mogu se iseći u roku od 30 sekundi i sastaviti za manje od jednog minuta. Koristeći jednu mašinu za rezanje, Foster + Partneri rezali su i sastavili 1.000 zaštitnih maski u jednom danu.

Ove maske su sada distribuirane zdravstvenim radnicima u Londonu na testiranje, a studio istražuje kako dobiti proizvod za masovnu proizvodnju. Studio je javno odobrio dizajn i specifikacije materijala kako bi omogućio i drugima, da sa laserskim sekačima započnu proizvodnju.

Brojni dizajnerima je danas upravo pažnja na stvaranju zaštitne opreme. Massachusetts Institute of Technology je  takođe, razvio jednodelni štitnik za lice Covid-19, kao i osoblje škole za dizajn na Rhode Island-u, koji takođe proizvode zaštitnu opremu kako bi udovoljili rastućoj potražnji.

Prethodni članakSrbija dobila akreditaciju IPARD za ruralni turizam
Sledeći članakFontana posvećena psima

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here