Sedamdeset godina Železničkog muzeja u Beogradu

PhotoCredit: /„Železnice Srbije” ad/

Železnički muzej u Beogradu proslavio je u subotu 01. februara, 70. rođendan. Ova jedinstvena ustanova u regionu baštini predmete i dokumenta kojima ne mogu da se pohvale ni bogatiji muzeji u svetu.

U Arhivu se nalazi više od 134 metra tehničke dokumentacije, u biblioteci ima oko 8.500 naslova i više od 1.200 jedinica periodike.

Muzej je osnovan 1. februara 1950, kao jedini u ondašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji sa zadatkom da čuva baštinu železnice. Rešenje o osnivanju potpisao je Todor Vujasinović, ministar železnica FNRJ. Ujedno, bio je to tek drugi tehničko-istorijski muzej u Srbiji.

Prvi upravnik bio je Dragoljub Janković, a prva stalna postavka – Kroz istoriju jugoslovenskih železnica – otvorena je 30. aprila 1953.

Danas je Železnički muzej tehničko-istorijski muzej u sastavu Železnica Srbije ad i njegova osnovna delatnost je da prikuplja, sređuje, izlaže, održava i čuva predmete i dokumenta, svedočanstva o nastanku i razvoju železnice.

Ovaj muzej je jedna od najstarijih kulturnih institucija na Balkanu koji, predstavljajući javnosti tehnička kulturna dobra kao deo bogatog nacionalnog nasleđa iz prošlosti, populariše železnički saobraćaj. Ujedno, podiže svest o tome da je neophodno zaštititi svaki delić železničke istorije.

Muzejski fond broji oko 3.500 predmeta, raspoređenih u četiri osnovne zbirke: Tehničku, Istorijsku, Umetničku i Zbirku primenjene umetnosti.

Tu je i svojevrsni „muzej na otvorenom” – Odeljenje uzanog koloseka Požega, koje u aprilu obeležava trideset godina rada. U ovom odeljenju čuvaju se neki od najstarijih i najvrednijih eksponata, poput lokomotiva uzanog koloseka.

Najznačajnije među njima su Rama, za koju se smatra da je dovukla prvi voz u Sarajevo, zatim Milan, prva lokomotiva koja je građena u Kraljevini Srbiji 1882, kao i lokomotiva Kostolac, koja uživa status kulturnog dobra. Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, novembra 2018, ova lokomotiva je bila izložena u Francuskoj.

Prethodni članakKo će uraditi rekonstrukciju zgrade muzeja na arheološkom nalazištu Medijana?
Sledeći članakMeđunarodni konkurs za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji (La Biennale di Venezia) 2020. godine

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here