Vreme je za… vreme

PhotoCredit: http://www.museumns.rs/

Povodom obeležavanja Dana Grada, Muzej grada Novog Sada pripremio je izložbu Vreme je za… vreme u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 27.) na kojoj će biti predstavljena kolekcija satova iz fonda ove institucije.

Izložbu će publika imati priliku da pogleda do kraja februara, a biće organizovan i prateći program – koncert đaka Muzičke škole Isidor Bajić i predavanja o stilskom razvoju satova.

U okviru svojih umetničkih zbirki Muzej poseduje oko 100 satova za kućnu i ličnu upotrebu, nabavljenih putem poklona i otkupa u prethodnih šest decenija.

Sakupljeni primerci su nastali u periodu od druge polovine 18. do prve polovine 20. veka, a nekada su pripadali građanima Novog Sada i bili sastavni deo ovdašnjih građanskih enterijera.

Svi satovi su dospeli u Muzej u prethodnih šest i po decenija putem otkupa i poklona. Tako se čuvaju časovnici porodica Mirosavljević, Latinčić, Stefanović, Podanji, Hedviger, Balaž… Veliku zbirku satova Muzeju su poklonili Branko Ilić, prof. Desanka Kostić, dvorska dama Beata Topalović i operska pevačica Melanija Bugarinović.

Po rečima muzejske savetnice i autorke izložbe Ljiljane Lazić, stilski časovnici pokrivaju period od baroka iz druge polovine 18. veka i rokokoa do art-deko stila, koji se javlja tridesetih godina prošlog veka. Među kuriozitetima izložbe je i sat iz Novosadske fabrike kablova Novkabel iz tridesetih godina prošlog veka.

Prethodni članakAvaz Ski Tower – buduća najviša zgrada u Sarajevu i regionu
Sledeći članakIzložba fotografija „1+1 = Jedan“ u Vršcu

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here