Izložba Endija Vorhola u godini jubileja niške Galerije

PhotoCredit: arhiva Galerije SLU/https://www.juznevesti.com/

Pola veka postojanja Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu obeležiće izdavanjem monografije i sa oko 30 izložba – neke od njih su postavka dela tvorca pop-art kulture Endija Vorhola koja će biti održana u oktobru, u junu će biti predstavljen deo umetničkih dela iz bogate kolekcije niške Galerije, a septembra radovi poznatih srpskih umetnika poput Save Šumanovića, Petra Lubarde i Milana Konjovića.

Izložba dela Endija Vorhola biće održana od 1. do 20. oktobra u Oficirskom domu. Postavku će činiti oko 40 grafika i akvarela.

Kao još jednu veliku izložbu u 2020. godini u Nišu najavljena je izložba u saradnji sa Kućom legata koja će predstaviti dela vrhunskih srpskih umetnika kao što su Šumanović, Konjović, Lubarda i Čelebonović.

Na dan osnivanja Galerije, 9. juna, u sva tri izložbena prostora – Oficiriskom domu, Paviljonu i Salonu 77 biće otvorene izložbe jednog dela bogatog umetničkog fonda niške Galerije. O ukupno 1.680 dela koji čine kolekciju, biće izloženo njih oko 250.

U godini jubileja uradiće i obimnu monografiju koja će na oko 400 stranica osim tekstova o istorijatu Galerije, sadržati i kompletan popis izložbi, kojih je bilo 1.360 u prošlih 50 godina, kao i popis umetničkih dela u fondu.

Ovogodišnja izložbena sezona počeće 10. marta postavkom Grafičkog kolektiva Otisak vremena – 70 godina Grafičkog kolektiva, a u toku godine planirane su brojne izložbe, a iz Galerije najavljuju i mnoge aktivnosti kojima će pokušati da privuku što više publike u njihove prostore.

U toku 2019. godine izložbe u tri prostora Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu pogledalo je preko 40.000 posetilaca.

Prethodni članakFilmovi Borislava Šajtinca u MSUV
Sledeći članakPoziv za učešće na konkursu OЗONE galerije u okviru ciklusa VECTORISE 2020.

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here