Šta se dogodilo posle Velikog praska?

PhotoCredit:http://www.fluc.org/

Otvaranjem izložbe umetnice Ljiljane Stojanović, pod nazivom Šta se dogodilo posle  Velikog praska? u četvrtak 23. januara u 19 sati, Centar za grafiku Akademija Fakulteta likovnih umetnosti (Pariska 16) obeležava početak svoje izlagačke sezone 2020.

Stvaralački opis autorke prisutne na domaćoj umetničkoj sceni od početka osamdesetih godina prošlog veka postao je, vremenom, hronika jednog društva i svedok promena, a izložba Šta se dogodilo od Velikog praska sublimira veliki temeljit rad, prošlost, sadašnjosti i projekciju budućeg u sasvim nove situacije na papiru.

Sve što je moglo da se dogodi, dogodilo se te 1996. godine, tokom pripreme izložbe. Neverovatan niz otežavajućih okolnosti se složio, jedna za drugom, a sve to u vremenu koje je i bez njih bilo preteško.

Ali, nepisano je pravilo da upravo takve okolnosti pokrenu nezadrživu kreativnu energiju i dovedu do promena i iznenađujućih rezultata.

Sreto Bošnjak je u tekstu kataloga, između ostalog rekao:

– Čini mi se da se ova promena ne bi mogla posmatrati kao proces redukcije ili kao zamena središta, već kao afirmacija sintetičkog mišljenja unutar jednog osvojenog likovnog sistema.

Radi se, dakle, o potrebi za sintezom, o traganju za tačkom oslonca u samom biću slikara, o žudnji za stvaralačkim jezgrom iz kojeg izviru ritmovi podsvesnih kretanja mimo volje da se uspostavi bilo kakav primat oblika. Traženi oblik je – Celina grafičkog lista!

U galeriji Centra za grafiku Ljiljana Stojanović će predstaviti grafike različitog formata (50x50cm, 100x100cm), izvedene u tehnici linogravure izvedenih u poslednje dve godine.

A to, šta se dogodilo posle Velikog praska, prikazano je na grafici formata 80x120cm  u  digitalnoj  tehnici.

Izložba će biti otvorena do 06. februara 2020.

Ljiljana Stojanović rođena je 1955. godine u Ljubljani. Diplomirala na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu 1979. godine. Završila postdiplomske studije na Odseku grafike Fakulteta likovnih umetnosti1982. godine u Beogradu. Član ULUS-a od 1980. godine. Član ULUPUDS-a od 2011. godine u zvanju istaknutog umetnika.

Priredila 47 samostalnih izložbi grafika, crteža, akvarela i slika.

Izlagala na preko pet stotina grupnih izložbi i na mnogobrojnom bijenalima i trijenalima grafike u zemlji i inostranstvu: Marylend/USA, Pordenone, Bruniko/Italija; Paris Chamalieres/Francuska; Fredrikstad/Norveška; Gvadelupe, Kojakan, Siudad de Meksiko/Meksiko; Damask/Sirija; Ksian/Kina; Lođ/Poljska; Namur/Belgija; Evora/Portugal; Jangon/Mjanmar; Puerto Rico, Budimpesta, Skoplje, Tetovo; Bitola, Sarajevo, Mostar; Sofija, Moskva, Bratislava, Solun, Rijeka, Barselona, Ljubljana, Buenos Aires, Varna, Seul, Vašington, Mastricht, Kairo, Aleksandrija…

Radovi joj se nalaze u zbirkama muzeja: Narodni muzej, Beograd; MSU, Beograd; Muzej grada Beograda, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Muzej grafike, Brunik, Italija; Nacionalni muzej Jangon, Mjanmar; Galerija savremene likovne umetnosti, Niš; Narodni muzej, Kraljevo; Kabinet grafike JAZU, Zagreb; Savremena galerija, Zrenjanin; Narodni muzej, Požarevac… i mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemljii i inostranstvu.

Prethodni članakStranica 166 Miroslavljevog jevanđelja biće vraćena u Srbiju najkasnije u martu 2020.
Sledeći članakTrg Terazije dobio status kulturnog dobra

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here