Izložba – U redu je

PhotoCredit: Kvaka 22 i Izložbotvornica

U alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22 (Ruzveltova 39) u Beogradu u petak 20. decembra od 20 sati biće otvorena izložba U redu je, kustoskinje Kristine Armuš.

Pod ovim projektom su okupljeni studenti Fakulteta Likovnih Umetnosti, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Izložbom su predstavljeni radovi: Anje Tončić, Dunje Ožegović, Une Knežević, Aleksandra Rakezića, Petra Kovačevića, Vukašina Raduškog i Filipa Bogdanovića.

Kustosko učitavanje narativa u postavku, ima za cilj usklađivanje naporednih elemenata na način koji bi prikazivao ideju kontinuirano prisutnog reda, pravilnosti, ali i izvesnog uživanja u uznemirenosti na koju pojedini radovi ukazuju.

Ideja koja vodi ovu izložbu je ideja da Haos, koji prestaje biti odsustvo reda, postaje prisustvo novog načina doživljaja nereda.

Koncept postavke izložbe U redu je, osmišljen je kao izvestan vid mreže koja nastaje kroz naporedne odnose izloženih radova i posredstvom njihove međusobne komunikacije.

Na taj način posmatrač, nalazeći se hipotetički u centru ove mreže, biva izložen beskrajnom učitavanju i analiziranju radova savremenih mladih umetnika koji stvaraju pod istim generacijskim okvirom.

Svaki rad, svojim nazivom, formom ili konceptom, treba da izazove izvestan doživljaj nelagodnosti, neprijatnosti, neke vrste haosa koji vlada u svetu kojim je umetnik okružen.

Na selekciju radova najviše su uticali motivsko-estetski aspekti prisutni u samim radovima.

Tako na primer, pojedini radovi porodicu više ne vezuju za simbol sigurnosti, dok samoću oslikavaju kao oslobađajuću.

Predstave bola i patnje prikazane su u formatu koji je blizak i estetskom ukusu savremenog posmatrača i koji poseduje intenciju dočaravanja lagodnosti i romantizacije, na taj način dovodeći do osećaja da je sve što neminovno čini sadašnjost, prihvatljivo i u redu.

Izložba je deo završnice programa kustoske radionice Izložbotvornica koja je namenjena studentima istorije umetnosti, a osmislili su je i vode je Stevan Vuković i Tijana Savatić.

Izložbu možete pogledati do 27. decembra.

Ostavite komentar

Molimo vas unesite komentar
Please enter your name here